Over ons

De liefde voor de Franse Bulldog begon in mijn jeugd, toen mijn ouders eind jaren ’70 een bulldogje kochten, genaamd Sara. Hiernaast zie je een foto van Sara en mij uit 1979. Ze was een fantastisch bulletje waar ook mijn ouders en mijn zus met veel plezier aan terugdenken. Later kocht mijn vader nog een Franse Bulldog genaamd Jansen, en toen ze overleed kwam er nog een Franse Bulldog, opnieuw een fantastische hond.

Toen mijn man en ik gingen samenwonen hadden we eerst twee Jack Russells, en later nog een Jack Russell (Buster). In 2009 kochten we samen onze eerste Franse Bulldog, Lucy uit België, we waren helemaal verkocht, ze was zo ontzettend leuk en lief. In 2012 kwam onze fantastische Keetje en eind 2016 hebben we de geweldige Fien uit Denemarken gehaald, en in 2018 de mooie lieve Aagje uit Duitsland.

Ons eerste Bulldogje Lucy is inmiddels al overleden, ze is helaas maar 5 geworden. Buster en Aagje wonen niet meer bij ons. We hebben heel wat meegemaakt, en we hebben heel wat bijgeleerd. Ik ben altijd bereid om hierover te vertellen.

De Franse Bulldog:

Het karakter van de Franse Bulldog en hun manier van doen vind ik heel bijzonder maar ook heel moeilijk uit te leggen. Ze zijn grappig, aanhankelijk, dapper, gevoelig, ontwapenend, maar ze zijn ook allemaal weer totaal anders, en ze hebben vaak ook weer veel overeenkomsten. Mensen die ze kennen weten wat ik bedoel, maar mensen die ze niet kennen zullen misschien niet begrijpen waar ik het over heb. De Franse Bulldog kan over het algemeen erg goed met kinderen overweg, is bij uitstek een fantastische gezinshond. Ook is de Franse Bulldog over het algemeen heel geschikt om samen met een anderen hond te leven, dus een erg geschikte roedelhond. Ik heb ze zelf veel liever met nog een andere Franse Bulldog omdat ze over het algemeen erg speels zijn en dus een speelkameraadje erg kunnen waarderen. Bulldogjes hebben een eigen manier van spelen (b.v. trekspelletjes), dus passen ook het allerbeste bij elkaar, een Jack Russell en een Bulldogje is niet een 100% gelukkige combinatie is onze ervaring.

Fokfilosofie:

Helaas kent het ras ook gezondheidsproblemen. Deze problemen heb ik ook zelf meegemaakt. Ik ben me meer gaan verdiepen in de gezondheidsproblematiek en heb opleidingen en lezingen gevolgd. En heb veel gepraat met docenten en andere fokkers. En toen ben ik een andere weg ingeslagen qua manier van denken over het fokken van Franse Bulldoggen. Ik geloof in de bouw van een wat atletischer bulldog (ik leg hierna verder uit).

Ik zie de ademhalings- en rugproblematiek als de meest dringende, maar helaas niet de enige problemen die opgelost, althans zo veel mogelijk aangepakt moeten worden. Mijn filosofie omtrent het fokken van Franse Bulldoggen is daarom als volgt: Ik ben van mening dat de bouw van de Franse Bulldog enigszins zou moeten wijzigen in de toekomst:

 • De vorm van de schedel zou wat meer de vorm van een baksteen moeten hebben, en wat minder de vorm van een voetbal. Dit om te voorkomen dat er sprake is van Syringomyelia (te klein achterhoofdsbeen), of te weinig ruimte voor het zachte weefsel. De snuit moet iets langer.
 • De neusgaten moeten opener,
 • De nek zou wat langer moeten,
 • De rug moet langer, vanwege meer ruimte voor de wervels, meer kans op zelfwerpende teefjes,
 • De staart moet langer, vanwege minder kans op afwijkende wervels,

Bij de aanschaf en het aanhouden van hondjes waar ik mee van plan ben te gaan fokken, is dit waar ik op let.

Verder ben ik van mening dat de ouderdieren waarmee gefokt gaat worden getest en onderzocht moeten worden op veel meer aspecten dan dat verplicht gesteld wordt door de Raad van Beheer en de HBC. Uiteraard houd ik mij wel aan de minimale gezondheidstesten die door de FCI en de Raad van Beheer verplicht gesteld worden. Ik ben in april 2018 lid geworden van de vereniging Gesunde Bulldoggen. Deze vereniging heeft een veel strenger beleid als het gaat om de verplichte testen en onderzoeken die nodig zijn alvorens er met een hond gefokt mag worden. En het resultaat mag er zijn! De honden van de leden van de vereniging ogen veel atletischer, na jarenlang selectie op deze wijze, hebben ze een veel minder compacte, minder snurkende en dus atletischer bulldog gecreëerd. Ik voel me erg thuis bij deze vereniging, kijk maar eens op hun site!

Ik vind het van belang dat bij de ouderdieren middels de juiste testen en onderzoeken gekeken wordt:

 • of het zachte weefsel te veel voor de luchtpijp zit (waardoor er ademhalingsproblemen kunnen ontstaan),
 • of de luchtpijp groot genoeg is, en geen afwijkende vorm heeft,
 • of er wervels zijn met afwijkende vormen, en zo ja hoe ernstig de afwijkingen zijn en waar zich de afwijkingen bevinden,
 • of er sprake is van patella luxatie (knieproblemen),
 • of er sprake is van HD (heupproblemen),
 • of er sprake is van ED (elleboogdysplasie),
 • of er sprake is van hartafwijkingen,
 • of er sprake is van DM (een neurologische aandoening die verlamming veroorzaakt)(voor zover de stand der techniek dit momenteel kan onderzoeken),
  naar hun DNA zodat er een goede combinatie gemaakt wordt en de puppy’s geen erfelijke ziektes zullen hebben (althans dit in redelijkheid zo veel mogelijk voorkomen wordt).
 • dat de COI (inteelt-coëfficiënt) zo laag mogelijk gehouden wordt,
 • of er sprake is van oogziektes- of afwijkingen (middels ECVO-onderzoek welke op zo’n 14 oogziektes/afwijkingen test waaronder PRA en Entropion). Deze informatie wil ik dus ook allemaal van mijn eigen honden hebben voordat ik ze inzet voor de fok. Alle informatie is bij mij op te vragen, en ze zijn op deze site te vinden onder “informatie”.

Voor mij is gezondheid belangrijker dan het uiterlijk of de kleur van de Franse Bulldog. Uiteraard is het belangrijk te weten wat voor kleurgen de honden bij zich dragen omdat twee Merle honden met elkaar kruisen, puppy’s met afwijkingen krijgen (MMxMM, maar ook MmxMM). Verder is nooit wetenschappelijk bewezen dat er ziektes of afwijkingen samen met een kleurgen doorgegeven wordt. De honden worden bij ons via Embark op 150 erfelijke afwijkingen getest, maar ook wordt hiermee gekeken wat voor kleurgenen er doorgegeven kunnen worden.

De naam SibaritaS:

Ons kennel heet SibaritaS, wat in het Spaans zoveel betekend als “levensgenieters” en “fijnproevers”. Franse Bulldogjes zijn bij uitstek levensgenieters: ze houden van lekker eten, lekker spelen, lekker wandelen, lekker slapen, lekker knuffelen en ga zo maar door, eigenlijk al het goede in het leven. Mijn goede collega en kamergenoot Hugo ontdekte ook nog een dubbele laag in de naam SibaritaS, namelijk, hij zei het is met de manier waarop jij fokt ook de bedoeling dat de bulletjes kunnen genieten van het leven, dus niet gehinderd worden door hun lichaam. Dat vond ik  wel een mooie aanvulling.

En verder:

Onze honden leven als volwaardige gezinsleden in ons huis, ze liggen lekker bij ons op de bank en in onze slaapkamer. Als u van ons een puppy wilt verwachten wij dat u een goed thuis kunt bieden voor dit puppy.

Als u op onze wachtlijst wilt komen te staan of u heeft vragen aan ons kunt u altijd contact met mij opnemen via mijn mailadres of mij bevrienden via Facebook. Ik vind het altijd leuk en nuttig om informatie te verstrekken aan liefhebbers of aan mensen die serieus geïnteresseerd zijn. Om die reden heb ik ook een folder gemaakt die ik wel eens uitdeel aan mensen die van plan zijn een pupje te kopen. Ik heb zelf uiteraard niet altijd pupjes, maar vind het wel erg belangrijk dat pupkopers weten waar ze op moeten letten als ze een pup willen aanschaffen. Deze folder kunt u hier vinden en mag u gerust downloaden.

Maureen Polman

m.polman@planet.nl

06-10113320